Учени от САЩ и Швейцария установиха с помощта на компютърен модел причината за появата

...
Учени от САЩ и Швейцария установиха с помощта на компютърен модел причината за появата
Коментари Харесай

Компютърен модел показва какъв ужас е сполетял Земята заради изригването на Йелоустоунския супервулкан

Учени от САЩ и Швейцария установиха благодарение на компютърен модел повода за появяването и изригването на супервулкана под парка  " Йелоустоун ", заяви Лента.

Изводите им гласят, че под калдерата на релативно дребна дълбочина има мехур гореща магма, който е затиснат като в сандвич от по-студени магмени скали. Тази конструкция образува парещ мантиен поток, който прониква в земната кора.

Учени повода за появяването и изригването на супервулкана под парка ThinkStock/Getty Images

През 2014-2015 година стана ясно, че под Йелоустоунската калдера са скрити два мехура магма на дълбочина 4-14 км и 20-45 км. Учените основали термомеханичен модел, с цел да дефинират вероятния генезис на тези структури.
 
Били осъществени десетки опити посредством потребление на виртуална земна повърхност с размери 1000 км на 300 км. Моделът обхванал интервал от 7-8 милиона години. Геолозите се поинтересували от държанието на магмата над релативно стабилната " опашка " на горещия мантиен поток, който се издига от ядрото на Земята към повърхността ѝ.

Учени повода за появяването и изригването на супервулкана под парка ThinkStock/Getty Images

В други изследвания, отдадени на изригвания на Йелоустоунския супервулкан, вниманието бе фокусирано върху промени над променливата " шапка " на потока.
 
Експериментите се отличаваха един от различен по температурата на потока, плътността и състава на скалите в земната кора. Учени от Тексаския университет констатираха, че потокът фактически зарежда магмено огнище под Йелоустоунската калдера.
 
В компютърния модел образуването на потока почнало от мехура парещ материал с диаметър 160 км в най-широката му част. Потокът се издигнал към земната кора със скорост 4,7 сантиметра годишно.

Учени повода за появяването и изригването на супервулкана под парка ThinkStock/Getty Images

Учените съумели да проследят по какъв начин се разпределя разтопеният материал в мантията и кората на Земята 210 000 години и два и повече милиона години след образуването на потока.
 
Оказало се, че 250 000 години по-късно потокът почнал да прониква в земната кора, която след това се разделила на две интрузивни зони. Едната била над границата на Мохоровичич, а другата - на дълбочина 7-15 км.

 Преглед на изображението в Twitter

Седем милиона години по-късно  земната кора се отместила на 150 км на югозапад  и това довело до изстудяване на интрузивни скали и формиране на мехури магма, ситуирани един над различен.

Между тези огнища има  преходна зона от по-студена магма . При това разтопени скали от горния мехур от време на време излизат на повърхността. Изображението на сляганията съответствало на това, при което температурата на мантийния поток надвишава обкръжаващата го тога със 175 градуса Целзий, а кората е с дебелина 80 км.
   Блиц
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР